Du surfar just nu på en begränsad version av umu.se. Vad innebär det här?

"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gudtsan - samisk och arktisk gastronomi

tor
4
nov
Tid Torsdag 4 november, 2021 kl. 10:00 - 15:00
Plats Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Gudtsan - samisk och arktisk gastronomi

Tema: Fiske, fritid och framtid
 
Torsdag den 4/11, 2021, Ljusgården,
Lärarutbildningshuset Umeå universitet
Föranmälan (för smakprov): se nedan

10.00 – 10.15 Välkommen/ Buerestbåhtieme​
Dieter Müller – Professor och vicerektor, Umeå universitet
Nicklas Danielsen – Projektledare för Ubmejen Biejvieh-Samiska veckan. Såhkie - Umeå sameförening
Carita Bengs – Professor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet
 
10.20 – 10.45 Projektet Golleguolli – Fiskens guld
Ellacarin Blind – Projektledare SSR. Ett samarbete med Slow Food Sápmi.
 
10.45 – 10.55 Insjöfiske/ Guollebivdu – jávrebivdu
Lena Maria Nilsson forskningssamordnare vid Várdduo visar film från projektet – Dialogs and Encounters in the Arctic (DEA). 
 
11.00–11.20   Den vilda fjällrödingens väg från jokk till kock
Julia Carillo – doktorand, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet (deltar via länk)
 
11.25–11.45   Gastronomi på vandring och i väglöst land
Joachim Sundqvist, postdoktor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet
 
11.45–12.00   Tillagning av traditionell fisksoppa/ Guollebivdu – guollebohtásat
Lena Maria Nilsson forskningssamordnare vid Várdduo visar film från projektet – Dialogs and Encounters in the Arctic (DEA).
 
12.00 – 12.45 Lunch
 
12.45 – 13.05 Food futures in the Arctic?
Michael Hall – Professor, Department of Management, Marketing and Entrepreneurship, University of Canterbury, Christchurch, New Zealand (deltar via länk)
 
13.10 – 13.30 Samisk och arktisk mat ur ett näringsperspektiv
Lena Maria Nilsson – Dr. i folkhälsovetenskap, Epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet
 
13.30 – 13.50 Gastronomiprogrammets studenter bjuder på smakprov från det samiska köket
 
13.50 – 14.10 Måltidsturismens platser
Kajsa Åberg, Fil dr. och Strateg för hållbar regional utveckling, Region Västerbotten
 
14.15 – 14.45 Avslutande panel – Värdet av arktisk mat
Moderator – Carita Bengs, Professor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet

Dagen är ett samarbete mellan: Kost- och Måltidsvetenskap, Várdduo – centrum för samisk forskning, Arcum – arktiskt centrum, Slow Food Sápmi, Sámiid Riikkasearvi (SSR), Såhkie – Umeå sameförening.

Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
Lena Maria Nilsson
Läs om Lena Maria Nilsson